Efter den timmens skrivande av en råtext ..igen en sån som det behöver lappas och lagas

och kanske till o med gnagas i .Sågas ut stycken som behöver limmas ihop med en annan form av text.

Ord som behöver

Lyftas hit eller krympas dit

Ord som behöver en ton
av en annan tid

Jag som föddes in i en annan generation ..som lärde mej språket och hur orden skulle användas av tre generationer som levt under helt andra livsvillkor ..i en helt annan tid.

Nu har jag försökt Läsa ..låna några författares beskrivning av den tid som var närmare mina far och morföräldrar .Eva Joenpeltos romanserie Sådd bland törnen ,Som sanden i havet ..husfolk och Fiender ..parat med lyssnandet på Susann Alakoskis Bommullsängeln uppläst av en riks svensk kvinna som jag lyssnat på så många gånger läsande andra böcker .

Men nu blev det så fel med den riks svenska betoningen så det hr verkligen stört mej .Uttalet av tähti som tätti osv å vad jag önskar att få höra någon med finska som modersmål läsa den på svenska eller iaf en Finlands svensk röst .Hur kommer det sej att Susann inte själv sett till att det finns en sån version ..eller finns den kanske redan ?
sååå många andra måste ha upplevt det liknande tänker jag ,jag är ändå helt svenskspråkig i grunden.

och jag hoppas verkligen att Susann A själv har läst Eva Joenpelto ..för där finns en helt annan detalj och inlevelseton .

Pennan som andas ..

händerna som möts och andas tillsammans ..

Snart ska jag läsa mer ..unna mej att försjunka i Nån annans text men jag fick en extra energi av att skriva i dag och en liten snutt återstår ännu .Ja jag fick extra energi jag kunde gå ut och knipsa en Ask och en lönn som redan växt sej stora och Jag har länge irriterat mej Över att det inte blivit gjort …Dessutom tog jag saxen
..Tvekade ännu

men till slut

klippte Jag i den gamla växthusduken för att få in mer sol .

Till växthusgurkorna och tomaterna .Den måste ändå bytas. och just nu tänker jag att jag ska göra ett avtagbart tak ..om jag behåller växthuset på samma plats .

Ja men så mycke i livet är att våga experimentera ,ta initiativ ,lita på idér och infall utan att ha Nån chans att kontrollera allt i förväg ,ofta omöjligt att veta , måste bara leta mej fram under stora delar av livet ..på så många områden .

och nu
Jag stänger dörren till det stekande solgasset och har hängt ut den nytvättade tjockaste vintersjalen som hade hunnit bli så smutsig .Jag tvättade den före åskregnet och den hade inte hunnit torka ..Blev våt igen och luktar lite sur .

Men sån tur

att Nån berättade för mej att det ofta hjälper att låta hänga ute i sol några dagar ,så nu testar jag det och håller undan tanken på att behöva tvätta igen .Den slukar så mycke regnvatten .Som jag kan behöva för växterna ifall värmen fortsätter så här .

Det stycke fårantreéco ( ja det skulle heta nåt sånt ) Som jag stoppade i ugnen i går och som krympte nåt helt otrooligt men blev iaf gott ,några skivor mättar .Och jag tänker på det får som har betat på ön ,som har burit på det köttet ..

vet inte hur länge jag kommer att äta kött ,

om jag ska osv
Men ännu gör jag tydligen det .

Jag skrollar förbi tanken att stöka och städa i sommarsovrummet också i dag orkat inte tänka på vem som kan hjälpa mej med det tunga lyftet av sängen och hur jag ska placera allt sen .Men jag längtar till den sängen ..svalkan ,omväxlingen att se vyn över byn på den sidan av huset ,genom det fönstret .Och jag vill snart kunna ordna mina gamla dagböcker på ett nytt sätt .

Få rummet i ordning ,funktionellt igen ..inte behöva tränga mej förbi så mycke skrots ..ha allting liggande så där .